Aankondiging tentoonstelling Lijkwade Turijn

Wie is de man van de Lijkwade?

Bovenstaande is een citaat van Paus Benedictus XVI, toen nog kardinaal Joseph Ratzinger, in zijn boek Unterwegs zu Jesus Christus, 2003.

Van 3 april tot en met 19 april zal in de Lambertusbasiliek een tentoonstelling te zien zijn van een replica van de Lijkwade van Turijn.

De originele Lijkwade is een linnen kleed met een vage afbeelding van een man, geweven in visgraatmotief met een lengte van 440 cm. En een breedte van 113 cm. Geen andere vereerde relikwie werd zo intens onderworpen aan uitgebreid, multidisciplinair onderzoek als de Lijkwade van Turijn.

Hoe interessant de vraag ook is naar de oorsprong van dit doek en of de originele doek ook echt de Lijkwade van Jezus is, de expositie gaat niet zozeer over deze discussie maar het is vooral de bedoeling mensen aan het denken te zetten over het lijden en de persoon van Jezus. De doek heeft het geloof van miljoenen christenen gesterkt, hun besef voor het lijden van Christus doen toenemen en geïnspireerd tot een antwoord van de diepere waarde van de liefde die ons verlost.

De tentoonstelling bevat:

  • een levensgrote replica van de Lijkwade van Turijn
  • twee driedimensionale foto’s van voor en achterzijde van het doek
  • een 3d reconstructie van het beeld op de Lijkwade
  • zeventien banners met informatie over het lijdensverhaal
  • in een vitrine zijn een doornenkroon, geselwapens, kruisnagels en oogmuntjes te zien

De tentoonstelling is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s.
De expositie geniet internationale bekendheid.

Informatie over de openingstijden en lezingen volgt

Klik hier voor de officiele website van deze tentoonstelling