Hoe de Lambertus Basiliek kan inspireren

Tijdens de Eucharistievieringen in de Lambertusbasiliek keek Rinus Morsink, als kind, heel wat uren uit op de Heilige Familie van het zijaltaar en het glas in loodraam; Jozefs timmerwerkplaats.

In de “Tubantia” van 29-12-2022 staat het artikel: “Hengeloër Rinus Morsink maakte replica van verdwenen vluchtelingenbeeld”. In het interview bekent Morsink dat tekenen en schilderen zijn eerste liefde zijn. In zijn kamer hangt een metersgroot schilderij: “Christus in het huis van zijn ouders”, een exacte kopie van het origineel van John Everett Millais, op een detail na; de waterput verving hij door een Hengelose windmolen. Het origineel zag hij in museum Tate in Londen, daar werd hij gegrepen door de rijke details en Bijbelse verwijzingen. Het sprak hem zo aan dat hij het wel moest schilderen.

Morsink: ”Waarschijnlijk vind ik het zo mooi omdat ik als kind heel wat uren naar de Heilige Familie van het zijaltaar heb gekeken en zo is de voorstelling in het onderbewuste gaan zitten. Het schilderij toont verwantschap, ook met het glas in loodraam.”