Lambertusbasiliek is onderdeel van de kunstpelgrimage Stations Of The Cross

De wandelroute ‘Stations of the Cross’ voert als een Via Dolorosa door de voormalige industriestad Hengelo, langs veertien kunstwerken die doen denken aan de kruiswegstaties over Jezus’ lijden en sterven. De wandeling is een kunstzinnige, contemplatieve pelgrimstocht. Elke stap en elk kunstwerk herinnert eraan hoe kwetsbaar de mens is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Maar altijd weer zullen er mensen zijn die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde. ‘Stations of the Cross’ volgt deze voetsporen van bezieling in Hengelo.

Deze kunstpelgrimage door Hengelo is t/m 30 maart te bewandelen, de route start bij de Waterstaatskerk.

In de Lambertusbasiliek is een kunstwerk van Masha Trebukova te bewonderen ‘Dead Soldiers of Ukraine’. Dit kunstwerk vertegenwoordigt statie 11: Jezus wordt aan het kruis genageld. 

Kleine papier-maché schaaltjes van krantenpapier (een mix van Russische, Nederlandse en Oekraïense kranten) staan in een witte vitrine. Op elke schaal staat het gezicht en de geboorte- en sterfdata van gesneuvelde Oekraïense soldaat. De objecten doen denken aan waxinelichtjeshouders. De kunstenaar plaatste ook een kleine draadkooi met kaarslicht. Het is alsof je je in een herdenkingsruimte bevindt, een soort mausoleum, maar zonder de fysieke overblijfselen van de overledene. De tedere en precies getekende gezichten zijn delicaat aanwezig.Sinds het begin van 2018 is de kunstenaar bezig geweest om de persoonlijke verhalen van de soldaten te verzamelen en hun opoffering respectvol in beeld te brengen. Dit zijn slechts een paar vergeten gezichten van de duizenden meestal jonge mensen die zijn gevallen in een conflict dat zich maar voortsleept in het oosten van Europa. Het weergeven van gezichten en hun uitdrukkingen is een intiem proces.

Respect voor offers voor een groter doel verbindt de stations met de strijd tegen onrecht in alle tijden. Door middel van dit kunstwerk proberen we de vervaagde levens van deze soldaten te eren. Dit station is bedoeld om de kijker de kans te geven even stil te staan bij de vele oorlogsconflicten.

Het lijden heeft vele gezichten.